A gyermektelenség

A terhesség alatt javasolják a kismamának, hogy hallgasson komolyzenét és beszéljen a magzathoz. Lehet finoman kopogtatni a pocakot is, hogy visszajelezzen a kis jövevény. Megnyugtatja, ha mesélnek neki a külvilágról, hogy szeretettel és gondoskodással várják szülei. De mit lehet tenni, ha nem jön a gyerek?

Felesleges egymásra mutogatni és bűnbakot keresni. És az orvosok is tévedhetnek... Előfordult, hogy több év sikertelen próbálkozás után a pár az örökbefogadást választja - téves orvosi diagnózis miatt - és váratlanul beköszönt a gyermekáldás.

A stresszes munkahelyi légkör és a hajszolt életmód is akadálya lehet a fogantatásnak, de a meddőség az esetek 90%-ban lelki okokra vezethető vissza és mindössze 10%-ban szervi probléma.

Gyakran az anyaságtól való félelem akadályozza meg a megtermékenyülést, vagy az apa nem áll még készen arra, hogy felvállalja a felelősséget a gyermek nevelésért és ellássa a családfői feladatokat. Tragikus sorsú ősökkel való azonosulás is lehet a mögöttes okát a gyermektelenségnek (például ha akarata ellenére kolostorba kényszerítettek valakit).

Gyermekvállalás előtt érdemes az „apró betűs részt” is elolvasni, hiszen egy stabil kapcsolatot is próbára tehet az ezzel járó nehézség. Bár a statisztikák szerint még egy férfi sem halt be a kakis pelenka kicserélésébe, sőt akadnak akik Forma 1-es csapatokat megszégyenítő gyorsasággal látják el ezt a feladatot , előfordulhat hogy eleinte bátorítást igényel ezen a téren az ifjú apuka. És a babafürdetést is nyugodtan rá lehet bízni! A babakocsi tologatással nem szokott probléma lenni, a „kocsi” varázsszónak köszönhetően.

Nem érdemes a leendő apa kedvéért szülni, hogy majd boldogabbá tegye a gyerek. Ha most boldogtalan a férfipartner , döcög a kapcsolat, ez jó eséllyel csak rosszabb lesz az éjszakai ébresztők és az intimitás hiánya miatt.

Az áldott állapot elérésében segíthet, ha a leendő szülők felveszik a kapcsolatot a megszületendő gyermek lelkével. Képzeljék el, hogy a kicsike egy felhő mögül kukucskál ki. Hívják magukhoz! Fokozatosan közeledjenek egymás felé, szépen lassan. Közben figyeljenek érzéseikre és ha szükséges, szavakba is önthetik őket. Kézen fogva alkossanak egy családi kört és nyújtsák kezüket a gyermek felé, hogy odataláljon a helyére.