Te mit festesz?



Sokan keresik a csodaszert vagy a csodamódszert, ami a Bazi nagy görög lagzi Windex-éhez hasonlóan minden tünetet orvosol és még az ablakokat is tisztítja. És természetesen alapelvárás az is, hogy azonnal hasson. Fájdalommentesen és erőfeszítés nélkül. Ja, és olcsó is legyen!

A fogyasztó társadalom igényeinek megfelelően a gyógymódokat és tanfolyamokat is gyakran hangzatos reklámszlogenekkel, rafinált marketingmódszerekkel próbálják eladni: „ Az X módszer ötször olyan hatásos, mint az Y!” „Ha eljössz 6 alkalommal, 40-50 élet karmáját is leteheted!” „Úgy csatornáztam és ez mindent gyógyít!”. Az is előfordulhat, hogy kétéves hűségnyilatkozatot kérnek a szerződésben, mint a mobilszolgáltatók. Vagy a bűntudatunkra próbálnak hatni: „azt a csoport nem élné túl, ha nem jönnél legközelebb”.

Az örökös újdonságkeresésben vannak, akik meg sem várják, hogy legyen ideje egy módszernek hatni, hanem máris rohannak tovább, ha felbukkan a trendi varázsszó: ÚJ. Ami még nem volt és ami még jobbnak, még gyorsabbnak hirdeti magát.

A „csodagyógyítók”  már a telefonhívás közben közlik a diagnózist és a többszöri kezelés árát, amikor még a problémát sem hallgatták végig. Az egyszeri kőműveshez hasonlóan leszólnak másokat. A lényeg, hogy jelentkezzünk be minél előbb, mert már hetekre előre foglalt minden időpont „Csak nálam, csak most! „

Persze lehet, hogy valakinek pont ez a „garancia” segíti a gyógyulást. Ha megerősítést kap arra, hogy a legjobb helyen jár, a legjobb szakembernél, aki még a mások által okozott károkat is helyrehozza. A szerződéssel pedig önmagát ösztönzi, hogy ne adja fel idő előtt és még annak is örül, hogy mégsem kellett heteket várnia, mert pont felszabadult egy időpont.

Ugyanakkor némi utánjárással hatalmas tudású segítőket találhatunk, akik alázattal végzik a munkájukat és gyakran még az interneten sincsenek fent. Nem dekorálják ki a falat tanfolyami oklevelekkel, mégis hozzáértők és hitelesek. Ők tudják, hogy az élettapasztalatot, a szelíd bölcsességet nem lehet tanfolyamokon megszerezni.
Mások véleményére már csak azért is nehéz adni, mert nem biztos, hogy ugyanarra a módszerre vagyunk nyitottak. Vagy  esetleg egy másik terapeuta kelt bennünk bizalmat, vannak akik nőknek jobban megnyílnak, mások a férfiakat részesítik előnyben. Óvakodjunk az „Én tudom mi a jó neked”, „Látom az aurádban, hogy ezt ki kell próbálnod” jellegű győzködésektől! Talán az a legjobb, ha a megérzésünkre hagyatkozunk.

Akár burkolt, akár  kevésbé szelíd erőszakkal próbálnak befolyásolni minket, merjünk nemet mondani! Fontos, hogy szabad akaratunkból, önként menjünk el és ne mások kedvéért.
Még az is előfordulhat, hogy az Egónk próbál letéríteni bennünket, hogy ne érjünk oda a megbeszélt időpontban: rossz buszra szállunk fel, kifogy a benzin az autóból útközben, vagy előző este váratlanul lebetegszünk.

Számomra a különböző módszerek a festőpaletta színeit képviselik, amik jól megférnek egymással és remekül kiegészítik egymást. Mégsem állíthatjuk, hogy a kék vagy a fekete lenne a legjobb szín. A segítők pedig vezethetik a kezünket egy ideig, hogy a technikát elsajátítsuk, de aztán rajtunk múlik, hogy mit festünk életünk vásznára. Ugyanazokat a sablonokat követjük újra és újra vagy valami egyedülállót alkotunk? Mindenesetre sok gyakorlás és kitartás kell ahhoz, hogy  az ecsetvonások egész képpé álljanak össze idővel.